Поредната проба за банер

Всички новини

Новините от всички категории, в хронологичен ред

  Търсене в новините:
 
 
<< Предишна 1 2 317 18 19 Следваща >>

Новини: Конкурс за изработване на мултимедийна презентация на тема: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“

Излъчено от admin на 05-07-2022 10:49:51 EEST

КЛАСИРАНЕ

 

Ученици от девет града в България участваха в организираният от Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен и Общински здравен център (ОЗЦ) гр. Шумен конкурс за изработване на мултимедийна презентация на тема: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“.

Организаторите изказват благодарност за старанието на всички участници и специално към учениците от гр. Бургас, гр. Варна, гр. Опака, гр. Плевен, гр. Търговище, гр. Разград, гр. Кюстендил, гр. Стара Загора, гр. Шумен, които проявиха интерес и участваха в конкурса на РЗИ – Шумен и ОЗЦ гр. Шумен.

Получихме на електронна поща 59 изготвени мултимедийни презентации от ученици  на възраст от 13 г. до 18 г.

Представители на здравните организации отличиха проектите на следните участници:

I-ва възрастова група (до 15 г.):

I място – Синем Хюсеин, VIклас от СУ „Панайот Волов“ гр. Шумен

IIмясто – Цветозара Тодорова, 13 г. от ОУ „Йордан Йовков“ гр. Плевен

IIIмясто –Ценислава Колева, Vклас от II СУ „Проф. Никола Маринов“ гр. Търговище

Поощрителна награда:Изабел Ивелинова,14 г. СУ „Йоан Екзарх Български" гр. Шумен

Теодора Русева, IСУ „Св. Седмочисленици“ гр. Търговище

 

II-ра възрастова група (над 15 г.):

I място – Доротея Веселинова Стоянова, Професионална гимназия по текстил и моден дизайн гр. Варна

IIмясто – Бенгю Басри и Ачелия Мустафова, 16 г. от СУ „Васил Левски" гр. Опака

IIIмясто – Ванеса Атанасова, 17 г. от гр. Шумен

Поощрителни награди: Калина Пенчева, IXклас от СУ „Панайот Волов" гр. Шумен

Лъчезар Василев, Тони Димитров и Ангел Костов, ЦСОП гр. Бургас

 

Допълнителни награди:

Учениците от VIIIвклас,  IXаклас, IXвклас,IXг  клас и Xгклас на ППМГ „Акад. Никола Обрешков” гр. Разградполучават грамота за масово участие и нашите поздравленияза задълбочените знания за вредата от тютюнопушенето.

Грамота за специално участие и изчерпателност по тематаполучава Симона Василева, Xклас от Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ гр. Кюстендил.

Всички отличени участници в конкурсa за изготвяне на мултимедийна презентация на тема: „Тютюнът – заплаха за нашата околна среда“ ще получат грамота и предметни награди, осигурени от организаторите.

За участниците извън гр. Шумен наградите ще бъдат изпратени в училищата.

Класираните участници от гр. Шумен могат да получат своите награди от 11.07.2022 г. (понеделник) на място в Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумен, пл. „Освобождение“ №1, ет. 4, ст. 41(в работно време: всеки делничен ден от 8,30 ч. до 17,00 ч.)

Телефон за допълнителна информация:тел. 054/800 717 или моб. тел. 0878 29 45 61.

 

Експертите от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Шумен си запазват правото да представят проектите на отличените участници пред връстниците им от училищата в област Шумен през следващата учебна 2022/2023 г.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАБОТЕЩИ ЛКК В ОБЛАСТ ШУМЕН ПРЕЗ МЕСЕЦ ЮЛИ 2022 г.

Излъчено от admin на 05-07-2022 09:00:00 EEST

 

РАБОТЕЩИ ОБЩИ ЛКК 

РАБОТЕЩИ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ЛКК 

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Как да се предпазим от COVID-19?

Излъчено от admin на 05-07-2022 08:43:33 EEST

С оглед нарастващия брой на случаите на COVID-19 в страната Министерството на здравеопазването призовава:   

 

·       Гражданите с оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19 (главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и др.), следва да се изолират и консултират с лекар.

·       При наличие на оплаквания, дори и лека хрема, отложете срещите си с други хора, за да ги предпазите от евентуално заразяване със SARS-CoV-2.

·       Силно препоръчително е носенето на защитни маски за лице на закрито и на местата със струпване на много хора –  обществен транспорт, търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.

·       Спазвайте дистанция на обществените места, по възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.

·       Мийте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност - използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.

 

Инкубационният период при варианта Омикрон и неговите подварианти е 3-5 дни. При заболяване с COVID-19 най-често се регистрират следните симптоми: повишена температура, кашлица, обща отпадналост, болки в мускулите и ставите, главоболие, болки в гърлото, запушен нос или хрема, гадене или повръщане, диария. В по-редки случаи се наблюдават конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост. При вариантaОмикрон и неговите подварианти се съобщава по-често за главоболие, силна отпадналост, болки в гърлото, хрема, кихане, загуба на апетит и нощно изпотяване.

 

Ваксинацията срещу COVID-19 остава най-сигурният начин да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дългосрочни последици за здравето. Възрастните хора, както и всички други, чийто имунитет е отслабен, са особено застрашени при заразяване със SARS-CoV-2. Хората, които принадлежат към тази рискова група и всички, страдащи от хронични заболявания, е препоръчително да се ваксинират срещу COVID-19 възможно най-рано. Ваксините срещу COVID-19 предпазват от тежко боледуване и при заразяване с подвариантите BA.4 и BA.5 на Омикрон.

 

Подробна информация относно как можем да се предпазим от COVID-19 можете да прочетете тук.

 

Списъци на лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ и РЗИ, където се поставят ваксини срещу COVID-19, в. т. ч. и педиатрични, можете да видите тук.

 

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СЪОБЩЕНИЕ

Излъчено от admin на 04-07-2022 09:00:00 EEST

РЗИ Шумен създава следната организация за поставяне на ваксини срещу COVID-19 в периода от 04.07.2022 г. до 08.07.2022 г. в разкритите имунизационни кабинети:

- Имунизационния кабинет на РЗИ Шумен на ул. „Калоян“ № 1 (до РУО Шумен) от 09:00 ч. до 13:00 ч.

Ще се поставя ваксината на „Пфайзер“,„Модерна“ и „Янсен“ .

Ваксини срещу COVID-19 могат да се поставят и при общопрактикуващите лекари.

 

Желаещите да носят документ за самоличност и медицинска документация при хронични заболявания.

Имунизациите с ваксините за деца от 5 до 11г. ще се извършват в имунизационния кабинет на РЗИ - Шумен след предварително записване на телефон: 054 800 719 и консулт с педиатър или ОПЛ.

 

 

Таблица за възможните ваксинационни схеми при ваксините срещу COVID-19

 

Информация за разпространението на COVID-19 в област Шумен за периода 27.06.2022г. - 03.07.2022г.

 

На вниманието на родителите на деца от 5 г. до 11 г.

 

 

Информация относно ваксините е налична в единен информационен портал за борба с разпространение на COVID-19

 

 

Във връзка със Заповед на министъра на здравеопазването относно сроковете на задължителната карантина на близки контактни лица на потвърдени случаи на COVID-19, РЗИ – Шумен информира, че лицата, които са определени като близки контактни по време на епидемиологичното проучване и които имат поставена допълнителна (бустерна) доза срещу COVID-19, може да направят изследване по метода PCR след 72-рия час от поставянето им под карантина. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината  им се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултат в Националната информационна система за борба с COVID-19.

 

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата 20-24 юни 2022 г.

Излъчено от admin на 28-06-2022 15:17:35 EEST

Шест лица са се възползвали от възможността за скрининг на риска от туберкулоза чрез анкета, консултации и прегледи на съмнителни за туберкулоза лица по време на кампанията на РЗИ – Шумен и МБАЛ– Шумен „Седмица на отворените врати“ за област Шумен. Попълнени са 6 анкетни карти на желаещите граждани, като са консултирани и прегледани от лекар и им е проведен туберкулинов кожен тест (ТКТ) на Манту.

Прегледите се извършваха в III Вътрешно отделение на МБАЛ– Шумен с адрес в гр. Нови пазар от 20 до 24 юни 2022 г., като инициативата е част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021 – 2025 г.

„Седмицата на отворените врати“ се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.

По време на кампанията на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се извършват допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Ваксинационни схеми срещу COVID-19

Излъчено от admin на 24-06-2022 11:19:42 EEST

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици

Излъчено от admin на 23-06-2022 10:56:04 EEST

Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Шумени Общински здравен център (ОЗЦ) гр. Шумен отбелязват 26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата и нелегалния трафик на наркотици с мащабна кампания в периода 20 юни – 8 юли 2022 г., която призовава да се борим с дезинформацията, да споделяме реални факти за вредата и въздействието на психоактивните вещества и последствията от тяхната употреба.

Експертите от РЗИ – Шумен и ОЗЦ гр. Шумен ще Ви очакват на 24 юни (петък) от 11,00 ч. до 13,00 ч. пред сградата на Областна администрация – Шумен. Там ще бъде разположен кът, в който ще отговорим на въпроси за различните видове наркотици, ефектите и рисковете при употребата им. Всички желаещи граждани ще имат възможността да използват и специално създадената „Кутия за послания“.

Специалистите на РЗИ – Шуменреализират през цялата година дейности по превенция на злоупотреба с наркотични вещества сред учениците.  От 20 юни, в рамките на кампанията се провеждат тренинг/обучения и беседи с презентации в Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Шумен, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи, Комплекс за социални услуги „Детелина“ и др. по заявка на медицинските специалисти в учебните заведения.

 

За 8 юли е планирана и ежегодната здравно-образователна кампания с превантивна цел: „Ваканция без риск“, която се реализира от РЗИ – Шумен, доброволците от младежката организация на БЧК – Шумен и ОЗЦ гр. Шумен.  Целта на инициативата е да се припомни на младите хора, че една ваканция носи и своите предизвикателства. За всички участници в инициативата,организаторите са подготвили забавни игри, изненади и награди.

В рамките на кампанията, РЗИ – Шумен ще информира и за значението на имунизацията срещу COVID-19.Инициативата е планирана да започне в 11,30 ч. на басейн „Аква свят“ в гр. Шумен (при подходящи климатични условия).

Нататък ...

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: СПРАВКА ЗА ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В ОБЛАСТ ШУМЕН ЗА ПЕРИОДА 13.06.2022 – 19.06.2022 г.

Излъчено от admin на 21-06-2022 09:04:13 EEST

През изминалата седмица са регистрирани общо  106 случая на остри заразни заболявания срещу 69 случая за предходната седмица. От тях 46 са случаите на остри респираторни заболявания (ОРЗ) и грип срещу 37 за предходната седмица. Регистрираните случаи са както следва:

Чревни инфекции:

Ентероколити – 9 случая срещу 3 случая за предходната седмица (4 случая в гр. Шумен и по 1 случай в гр. В. Преслав, гр. Каспичан, с. Мадара, с. Ясенково, с. Пет могили).

Салмонелоза– 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица (с. Веселиново).

Ротавирусен гастроентеритслучая срещу 2 случая за предходната седмица.

Въздушно-капкови инфекции:

COVID-19 13 случая срещу 10 случая за предходната седмица (6 случая в община Шумен, по 3 случая в общини Каолиново, Върбица и 1 случай в община Венец).

Варицела – 34 случая срещу 14 случая за прeдходната седмица (27 случая в гр. Шумен, 2 случая в с. Коньовец и по 1 случай в селата Гусла, Долина, Черноглавци, Каравелово, Салманово).

Скарлатина– 0 случая срещу 1 случай за предходната седмица.

Трансмисивни инфекции:

Марсилска треска – 2 случая срещу 0 случая за предходната седмица (по 1 случай в гр. Шумен и гр. Нови пазар)

Паразитози:

Ламблиоза – 1 случай срещу 0 случая за предходната седмица (гр. Шумен).

Инфекции с множествен механизъм:

Вирусен хепатит – 0 случая срещу 1 случай за предходната седмица.

Невроинфекции: няма регистрирани случаи

Сексуално предавани инфекции: няма регистрирани случаи

Ухапаните от куче са 0 случая срещу 1 случай за предходната седмица.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата 20-24 юни 2022 г.

Излъчено от admin на 17-06-2022 15:03:25 EEST

Като част от Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021 – 2025 г. Регионална здравна инспекция – Шумен и „Многопрофилна болница за активно лечение – Шумен” АД обявяват провеждането на „Седмица на отворените врати“ за област Шумен.

 Ще бъдат извършвани: скрининг на риска от туберкулоза чрез анкета (анкетната карта е на четири езика: български, английски, руски и украински), консултации и прегледи на съмнителни за туберкулоза лица.

Прегледите ще се извършват от 07,30 ч. до 14,00 ч. в периода 20.06.2022 г. - 24.06.2022 г.. в III Вътрешно отделение на „Многопрофилна болница за активно лечение – Шумен” АД, с адрес в гр. Нови пазар, ул. „Христо Ботев” №22.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно дихателните органи (90% от случаите).Основен източник на зараза е болният от белодробна туберкулоза човек. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, уро-генитална система и други).

В България показателите за броя на болните се подобрява с всяка година и това е в резултат на координираните дейности на национално и регионално ниво,на Министерство на здравеопазването, лечебните заведения,които лекуват това заболяване и неправителствени организации.

Изпрати на приятел :: коментари 0


Новини: Изнесен кабинет за консултиранe и отказване от тютюнопушенето в гр. Нови пазар

Излъчено от admin на 07-06-2022 10:39:48 EEST

Експерти от отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ в РЗИ – Шумен организират изнесен кабинет за консултиранe и отказване от тютюнопушенето за жителите на община Нови пазар.

На 9 юни (четвъртък) от 11,00 ч. до 13,00 ч. екипът на здравната инспекция ще извършва измервания на въглеродния оксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на  активни и пасивни пушачи в сградата на Център за обществена подкрепа (ЦОП) в гр. Нови пазар на ул. „Милин камък“ №2 а.

Консултантите от кабинета за отказване от тютюнопушенето ще дадат насоки за отказване от вредния навик на пушачите, както и ще отговорят на всички въпроси, свързани с рисковете за здравето на хората, изложени на тютюнев дим.

Услугите, които ще се предоставят са безплатни и не са необходими документи или направление от личен лекар.

Кампанията е част от регионалната информационна кампания на РЗИ – Шумен за отбелязване на 31 май – Световен ден без тютюнопушене.

Седмица по-рано изнесени консултативни кабинети за отказване от тютюнопушенето бяха разположени в Шуменски университет „Еп. Константин Преславски“ и в централната част на гр. Шумен, където бяха обхванати 56 лица на възраст от 16 г. до 85 г.

Изпрати на приятел :: коментари 0


<< Предишна 1 2 317 18 19 Следваща >>

Антикорупция

Актуално в сайта:

 Актуално

Ново!
четвъртък 30 юни 2022 в 15:52 ч.


1. Информация за комуникация чрез Системата за сигурно електронно връчване приложение.

2. Препоръки за мерки срещу Коронавирус. Материалите са публикувани тук.

3. Оперативна информация за 25 -та седмица на 2022 год. в рубрика "Новини" - "Седмични бюлетини".

4. Седмична информация за качествата на питейната вода в град и област Шумен (25 -та седмица на 2022 год.)

Материалите са излъчени в секция "Обществено здраве", страница "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда".

5. Информация за качествата на питейната вода в Област Шумен през месец Май на 2022 год.

Подробности в рубрика "Обществено здраве", подрубрика "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда. Месечна информация за качествата на питейната вода в област Шумен".

6. Изградени ЛКК в област Шумен за 2022 год.
Списъците са публикувани в рубрика "Медицинска експертиза", подрубрика - "ЛКК".

7. За лекарите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и директорите на учебни заведения.
Указания във връзка с издаването на медицински бележки на ученици.

8. Отчет за "Заявления за достъп до обществена информация през 2021 год."
Отчет на постъпилите заявления за достъп до обществена информация по Закона за достъп до обществена информация в РЗИ - Шумен през 2021 год.

Препоръчително:

Национална линия за отказ от тютюнопушене

за нарушаване на изискванията на чл. 56 и чл. 56а от Закона за здравето, сигнализирайте на денонощен телефон:

054 800 718

Анонимна анкета

РЗИ - Шумен събира и анализира Вашите предложения, сигнали, похвали и оплаквания, с цел измерване удовлетвореността Ви от предоставените от нас административни услуги.

Посетители online: 002