Поредната проба за банер

Здравна информация

КАЛЦИЙ И ЗДРАВЕТО НА КОСТИТЕ

Калцият е един от минералите, които присъстват в най-големи количества в човешкото тяло – около 1,5% от телесното тегло. Зъбите и костите съдържат 99% от калция в тялото, а останалият 1% се разпределя в други негови части.

В последните години потребителският пазар е залят с послания, окуражаващи купуването на храни, богати на калций. Тези послания имат за цел превенция на остеопорозата – болест, която се характеризира с крехки и чупливи кости и засяга милиони хора по света. Една от причините за появата ù е бедната на калций храна.

Калцият е минерал, осигуряващ плътност и здравина на костите. В процеса на минерализация той се свързва с фосфора, образувайки калциев фосфат и допринася за здравината на костите като основен компонент на минералния комплекс хидроксиапатит.

Ако приемът на калций е нисък, за да се поддържа нормалното му ниво в кръвта, той се извлича от костите и с течение на годините се стига до развитие на остеопороза.

При децата дефицитът на калций води до рахит – състояние с деформация на костите и забавяне на растежа. При възрастните дефицитът се проявява с остеомалация (омекване на костите) и води до остеопороза.

Прекомерният прием на калций (над 3 грама дневно) води до повишаване на нивото му в кръвта. Ако едновременно с това нивото на фосфора в кръвта е ниско, може да се предизвика известна калцификация на тъканите.

Много хора, особено възрастните, са с недостатъчна секреция на стомашна киселина, което нарушава абсорбацията (всмукването) на калция. Затова е необходим адекватен прием на витамин Д (подобрява абсорбацията и оползотворяването на калция от организма).

Върху приема, абсорбацията и/или изхвърлянето на калция влияят някои медикаменти:

- кортикостероиди (противовъзпалителни средства) – понижават активността на витамин Д, водят до намалена абсорбция на калций и повишеното му изхвърляне с урината;

- хормони и антиацидни средства, съдържащи алуминий – увеличават излъчването на калций с урината;

- хормонозаместваща терапия – увеличава абсорбцията на Са и снижава изхвърлянето му с урината;

- калцият от млечните продукти и калциевите добавки намалява абсорбацията на тетрациклиновите антибиотици и понижава ефективността им.

Нутриенти, които повлияват асборбацията, преработката и/или екскрецията на калций:

- витамин Д ускорява абсорбцията на калций от стомашно-чревния тракт;

- високата концентрация на калий намалява излъчването на калций с урината;

- повишеният прием на натрий, кофеин или протеин може да увеличи изхвърлянето на калций в урината;

- някои видове пшенични и овесени диетични фибри намаляват времето на смилане на храната в стомаха и по този начин намаляват времето на абсорбция на калций;

- фитиновата киселина в пълнозърнестите храни, ядките и зеленчуците може да свърже калция в неразтворим комплекс, който се изхвърля с изпражненията.

Калцият също влияе на някои нутриенти:

- намалява асборбацията на желязото;

- той е конкурент на фосфора при абсорбцията в червата и не трябва Да се приема едновременно с него.

Калцият играе роля в превенцията и/или в лечението на някои заболявания: катаракта, рак на дебелото черво, високо кръвно налягане, гастрит, камъни в бъбреците, остеопороза, поликистозни яйчници, усложнения при бременност, предменструален синдром.

Калцият в диетичните добавки може да бъде в различна форма – таблетки, капсули, дъвчащи таблетки и фортифицирани храни и напитки. Различните форми, под които се използва калция в хранителните добавки, попадат в три категории:

1. Калций от естествени източници (непречистен калциев карбонат) – в костното брашно, черупки от стриди, варовик. Тези форми са по-евтини, но в тях може да има известно количество олово – токсичен метал, който засяга мозъка, бъбреците и червените кръвни клетки.

2.Пречистен (рафиниран) калциев карбонат – най-често използваната форма в добавките. Той е относително евтин, но се абсорбира по-слабо. Трябва да се приема по време на хранене, защото се отделя стомашна киселина, която го разгражда и подобрява абсорбцията му.

3. Калций в хелатна форма, свързан към органична киселина, като цитрат и др. или към аминокиселина като аспартат. Изследванията показват, че калциев цитрат е биологично по-достъпен от калциев карбонат.

Отлични хранителни източници на калций са спанака, ряпата, синапа и зелето.

Много добри източници са непречистената меласа, киселото мляко, къдравото зеле, сиренето моцарела, кравето и козето прясно мляко, босилек, мащерка, семена от копър, листа от мента, канела.

Добри източници – марули, целина, броколи, зелен фасул, чесън, брюкселско зеле, портокали, аспержи, зелен риган, розмарин, магданоз, кафяви морски водорасли, тофу и др.

По материали от американския печат

Антикорупция

Актуално в сайта:

 Актуално

Ново!
сряда 30 ноември 2022 в 09:46 ч.


1. Информация за комуникация чрез Системата за сигурно електронно връчване приложение.

2. Препоръки за мерки срещу Коронавирус. Материалите са публикувани тук.

3. Оперативна информация за 47 -ма седмица на 2022 год. в рубрика "Новини" - "Седмични бюлетини".

4. Седмична информация за качествата на питейната вода в град и област Шумен (47 -ма седмица на 2022 год.)

Материалите са излъчени в секция "Обществено здраве", страница "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда".

5. Информация за качествата на питейната вода в Област Шумен през месец Октомври на 2022 год.

Подробности в рубрика "Обществено здраве", подрубрика "Контрол на обектите с ОП" - "Контрол върху факторите на жизнената среда. Месечна информация за качествата на питейната вода в област Шумен".

6. Изградени ЛКК в област Шумен за 2022 год.
Списъците са публикувани в рубрика "Медицинска експертиза", подрубрика - "ЛКК".

7. За лекарите в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ и директорите на учебни заведения.
Указания във връзка с издаването на медицински бележки на ученици.

8. Отчет за "Заявления за достъп до обществена информация през 2021 год."
Отчет на постъпилите заявления за достъп до обществена информация по Закона за достъп до обществена информация в РЗИ - Шумен през 2021 год.

Препоръчително:

Национална линия за отказ от тютюнопушене

за нарушаване на изискванията на чл. 56 и чл. 56а от Закона за здравето, сигнализирайте на денонощен телефон:

054 800 718

Анонимна анкета

РЗИ - Шумен събира и анализира Вашите предложения, сигнали, похвали и оплаквания, с цел измерване удовлетвореността Ви от предоставените от нас административни услуги.

Посетители online: 006